جاهای دیدنی خیوه، جواهر بیابانی ازبکستان، مقصدی رویایی برای هر کسی است که روح ماجراجویی و عشق به معماری تاریخی دارد. تقریباً تمام مکانهای قابل توجه این شهر، که بخش مهمی از جاذبههای ازبکستان را تشکیل میدهد، به راحتی درون دیوارهای شهر باستانی ایچینکالا (شهر داخلی) قرار دارند. این محله تاریخی وسیع، در اوایل دهه 1990 به عنوان نخستین سایت یونسکو در ازبکستان شناخته شد. با عبور از یکی از چهار دروازه مستحکم ایچینکالا، خود را در دنیایی مرموز از کاخهای بزرگ، مدرسههای زیبا و برجهای بلندی خواهید یافت که از یک امپراتوری قدرتمند در گذشته حکایت میکند.
جاهای دیدنی خیوه ازبکستان
شما مسافتهای زیادی را برای رسیدن به این شهر افسانهای در تور ازبکستان پیمودهاید، بنابراین در اینجا حتماً از 10 جاذبه برتر خیوه دیدن کنید:
1. مناره کالتا مینور
این نماد فوقالعاده زیبا، با حضور عظیم و کاشیهای آبی الگو دارش، چشم هر بینندهای را به خود جلب میکند. این نماد بینظیر خیوه، تاریخی به رنگارنگی ظاهرش دارد: کالتا مینور (که نامش به معنی «برج کوتاه» است) در قرن نوزدهم ساخته شد و قرار بود به ارتفاع 70 متر برسد، اما مرگ ناگهانی خان حاکم، ساخت آن را متوقف کرد و تنها بقایای گرد و 26 متری که امروزه میبینیم را به جا گذاشت. اگرچه نتوانست عنوان بلندترین مناره در منطقه را به دست آورد، اما کالتا مینور به عنوان تنها مناره در آسیای مرکزی که به طور کامل با کاشی پوشیده شده است، رکورددار است و از معروف ترین جاهای دیدنی ازبکستان می باشد.
2. مدرسه محمدامین خان
درست در سمت راست مناره کالتا مینور، یادبودی وجود دارد که به واقع به بلندپروازیهای خود دست یافته است – مدرسه محمدامین خان، بزرگترین مدرسه تاریخی مذهبی در تمام آسیای مرکزی. این مدرسه نیز در اواسط قرن نوزدهم ساخته شد و زمانی یکی از معتبرترین مؤسسات در منطقه بود، با 125 اتاق که میتوانستند تا 260 دانشجوی مشتاق را در خود جای دهند. وقتی به معماری شگفتانگیز تیموری میرسیم، مدرسه محمدامین خان کم نمیآورد.
با چوبکاریهای پیچیده، کاشیهای لعابدار، پنج گنبد و بالکنهای طبقه دوم که در زمان خود نوآورانه محسوب میشد، این مدرسه حقیقتاً دیدنی است. اگرچه این مدرسه سابقاً به هتلی تبدیل شده است، قدم زدن در محوطه آن هنوز هم حس و حال باشکوه گذشته را منتقل میکند.
3. مناره اسلام خواجه
مناره اسلام خواجه با رکوردشکنی به عنوان بلندترین مناره در تمام ازبکستان، نمادی زیبا و کارت پستالی از ایچینکالا خیوه است. این برج به ارتفاع نزدیک به 57 متر میرسد، در حالی که سکوی دیدبانی در ارتفاع 45 متری واقع شده است و مناظر شگفتانگیزی از شهر ارائه میدهد. اگرچه در اوایل قرن بیستم ساخته شده است،
ساختار مناره اسلام خواجه تقریباً مشابه معماری محلی اوایل قرون وسطی است و به همین دلیل به راحتی با فضای تاریخی خیوه هماهنگ میشود. کاشیهای موزاییک با نوارهای مختلف، شکل ظریف و مسجد همراه آن، قدردانی شما را از میراث معماری غنی خیوه عمیقتر خواهد کرد، در حالی که بالا رفتن از پلههای پیچخورده آن به سکو، حسی از ماجراجویی به تور شما اضافه خواهد کرد.
4. مسجد جمعه خیوه
معروفترین مسجد خیوه با طرح و معماری بسیار غیرمعمولش شما را شگفتزده خواهد کرد. این مسجد ساده و یک اتاقی که در اوایل قرون وسطی ساخته شده و در اواخر قرن هجده بازسازی شده است، دارای ورودیهایی از چهار سمت و بیش از 200 ستون چوبی است که سالن نماز را پر کردهاند. تیرکهای پیچیدهکاری شده از دورههای زمانی مختلف به جا ماندهاند، برخی حتی به قرنهای 10 و 11 که مسجد در آن زمان ساخته شده، مربوط میشوند. سادگی این مسجد است که این مکان را به یکی از آرامترین و منحصر به فردترین جاهای خیوه تبدیل میکند.
5. دیوارهای ایچینکالا
هیچ بازدیدی از خیوه باستانی بدون بالا رفتن از دیوارهای افسانهای آن کامل نخواهد بود، دیوارهایی که بیش از 2 کیلومتر طول دارند و شهر قدیمی را احاطه کردهاند. این سازه چشمگیر از خشتهای گل، به همراه برجها، پناهگاهها و چهار دروازه مستحکم، به طور متوسط 5-6 متر ضخامت و به ارتفاع 10 متر میرسد. این دیوار که در قرن 17 و 18 ساخته شده، زمانی مهاجمان را دور نگه میداشت و اکنون به عنوان مرزی غیرقابل انکار بین خیوه تاریخی و مدرن عمل میکند. اگرچه در بیشتر بخشها نمیتوان از آن بالا رفت، اما به دروازه شمالی بروید که دسترسی آسانتری دارد.
پس از رسیدن به بالا، میتوانید مسافت قابل توجهی را در دو جهت پیادهروی کنید و زمین را مانند نگهبانان قدیم نظاره کنید. برای شروع روزی به یادماندنی، صبح زود بیدار شوید تا طلوع آفتاب را از بالای دیوارها تماشا کنید و یکی از رویاییترین مکانهای دنیا را در تمام شکوهش تحسین کنید.
6. کاخ تاش-هاولی
با یک راهرو مخفی، حرمسرا، یک یورت بزرگ و یک هزارتوی راهروها، کاخ تاش-هاولی (کاخ حیاط سنگی) به طرز عجیبی شگفتانگیز است. این اقامتگاه سلطنتی که در دهه 1830 به عنوان محل زندگی حاکم خیوه، اللہ قلی خان، ساخته شد، مکان برگزاری چندین دیدار تاریخی بین نمایندگان اروپایی و حاکمان محلی ترسناک بوده است.
معماری آن منعکس کننده خانههای معمولی خوارزم در آن زمان است، اگرچه در مقیاس بسیار بزرگتر. اکنون به عنوان جواهر معماری خیوه در قرن نوزدهم شناخته میشود، با نقاشیهای رنگی، کارهای مشبک زیبا، ستونهای حکاکی شده و حیاطهای شگفتانگیز پوشیده از کاشی در همه سایههای آبی، شما را شگفتزده خواهد کرد. وقت بگذارید تا در هر سه بخش کاخ تاش-هاولی گام بردارید، جایی که گذشته جذاب خیوه به شدت برای مسافران خیالپرداز ملموس خواهد بود.
7. مقبره محمود پهلوان
در خیوه قرن 13 و 14 مردی با استعدادهای وسیع و فوقالعاده زندگی میکرد. محمود پهلوان شاعری و عالمی بود که بیشتر به دلیل قدرت فوقالعاده و دل مهربانش نسبت به ستمدیدگان شناخته میشد، از جمله بسیاری از بردگانی که در زمان او در خیوه زندانی بودند. آنچه به عنوان یک یادبود ساده پس از مرگ این قهرمان ساخته شد، در اوایل قرن 18 گسترش یافت تا شامل یک مسجد کوچک، مدرسه و زمینهای دفن چندین حاکم محلی شود که همه آنها هنوز هم قابل مشاهدهاند.
مقبره محمود پهلوان اکنون به عنوان یک مکان مقدس برای مسلمانان شناخته میشود و به خاطر معماری بینظیرش و گنبد درخشان فیروزهایاش، بزرگترین در خیوه، مشهور است. وارد هر یک از سالنهای دفن در مقبره محمود پهلوان شوید و خود را در میان کاشیهای موزاییک آبی و فیروزهای که زیبایی آنها با کلمات یا عکسها قابل توصیف نیست، غوطهور خواهید دید.
8. برج دیدهبانی ارگ کونیا
عموماً به عنوان «شهر درون یک شهر» شناخته میشود، برج دیدهبانی ارگ کونیا یکی از بزرگترین سایتهای ایچانکالا خیوه است. قلعه برای اولین بار در قرن 12 ساخته شده، اگرچه معماری فعلی آن عمدتاً به اوایل قرن 19 مربوط میشود. این مکان زمانی به عنوان محل زندگی خان حاکم استفاده میشد و اگرچه برخی از ساختمانها از بین رفتهاند، اما سایتهای موجود ناامیدکننده نخواهند بود. یک سیاهچاله، حرمسرا، حیاط و مسجد تابستانی رنگارنگ تصاویری زنده از گذشته پیچیده شهر به نمایش میگذارند، در حالی که یک اتاق تختنشینی شگفتانگیز با باغهای کاشیکاری شده که بر دیوارههایش نقاشی شدهاند، چیزی کمتر از شگفتانگیز نیست.
برج دیدهبانی ارگ کونیا در کنار دیوار شهر خیوه قرار دارد و ارزش بالا رفتن را دارد. در حالی که مناظر در غروب بسیار زیبا هستند، میتوانید در ساعات صبح و میانه روز نیز به برج بروید تا تجربهای کمتر شلوغ داشته باشید.
9. کارگاه قالی ابریشم خیوه
وقتی احساس کردید که تحت تاثیر حقایق تاریخی و معماری بیپایان قرار گرفتهاید، در کارگاه قالی ابریشم خیوه استراحتی کنید، یک ابتکار حمایت شده توسط یونسکو که هدف آن حفظ و ترویج فرهنگ محلی در عین فراهم کردن اشتغال برای زنان محلی است. با بافندگان مشغول به کار، بهعنوان یک راهنمای محلی فرآیند بافت قالی را از ابتدا تا انتها توضیح میدهد، آشنا شوید. با استفاده از محصولات طبیعی و روشهای بافت سنتی، فرشها و دیوارکوبهای با کیفیت عالی تولید و در محل به فروش میرسند.
قالیهای خیوه را با قالیهای سمرقند یا بخارا مقایسه کنید و به سرعت متوجه الگوهای گلدار خاصی خواهید شد که فقط بر روی قالیهای خیوه دیده میشود، ارتباطی که با تزئینات کاشی گلدار رایج در ایچانکالا دارد. کارگاه قالی ابریشم خیوه لمسهای زنده و مدرن به محله تاریخی اضافه میکند و به راحتی در یک تور شهری قابل بازدید است.
10. مدرسه اللهقلی خان
یکی از بزرگترین مدارس مذهبی در خیوه، مدرسه اللهقلی خان در اواسط قرن نوزدهم ساخته شده و اکنون به عنوان یکی از بهترین نمونههای معماری اواخر قرون وسطی در شهر شناخته میشود. طرح آبی و سفید جسورانهاش به زیبایی با فرم بهخوبی اجرا شده مدرسه ترکیب میشود، ترکیبی کامل از زیبایی و تعادل که با اندازه و حضور استوارش شگفتانگیز است. با 2 طبقه، 99 اتاق و تعداد زیادی قوس و ستون، مدرسه اللهقلی خان تجسم معماری سنتی خیوه است.
این مدرسه مورد علاقه بسیاری از گردشگران خیوه است و هنوز هم جزو مکانهای ضروری برای بازدیدکنندگان است. اگر وقت داشتید، داخل شوید و از موزه پزشکی کوچک که اکنون در دیوارهای آن قرار دارد بازدید کنید.
سخن پایانی
خیوه تنها یک شهر نیست؛ گنجینهای زنده از تاریخ، هنر و شکوه است که هر سنگ فرش آن روایتی از عشق، جنگ و صلح را در خود دارد. از تماشای طلوع آفتاب بر فراز دیوارهای کهنش تا گشتوگذار در مدرسههای اسلامی با کاشیهای آبی، این شهر شما را به سفری فراموشنشدنی در زمان میبرد. خیوه را نه با چشم، که با قلب باید دید؛ شهری که نفسهایش بوی افسانه میدهد و آسمانش پر از رنگهای جادویی کویر است. امیدواریم از مطالعه جاهای دیدنی خیوه لذت برده باشید و با دیدگاه ارزشمند خود، نارون را در ارائه محتواهای گردشگری مفید یاری نمایید.
منابع: Advantour.com