کلوت، بزرگترین شهر کلوخی دنیا، در دل کویر لوت و در فاصله ۴۰ کیلومتری شمال شرقی شهداد واقع شده است. این منطقه به عنوان یکی از منحصر به فردترین عوارض طبیعی جهان شناخته میشود و با مساحتی بالغ بر ۱۱ هزار کیلومتر مربع، به طول ۱۴۵ کیلومتر و عرض ۸۰ کیلومتر، به عنوان یک شاهکار طبیعی از باد، خاک و آب به شمار میآید. کلوتها به دلیل شکل خاص خود، از دور به شهری بزرگ با ساختمانهای کوتاه و بلند میمانند.
از لینک مقابل، میتوانید برنامه زمانی تورهای طبیعت گردی داخلی نارون را بررسی کنید و تور کویر شهداد، جزو یکی از پرطرفدارترین تورهای کرمان نارون به شمار می رود. در این مقاله از مجله گردشگری نارون، به بررسی کلوتها میپردازیم.
شکلگیری کلوتها
کلوتها در اثر فرسایش آبی و بادی طی هزاران سال شکل گرفتهاند. بارانهای نادر که به طور ناگهانی بر سطح خشک کویر میبارند، خاکهای تل شده را به هم متصل کرده و سازههایی را ایجاد میکنند که شبیه بناهای خشتی از تمدنهای باستانی به نظر میرسند. این فرایند فرسایش باعث ایجاد ساختارهایی میشود که به طور مداوم در حال تغییر و تحول هستند.
شرایط زیستی کلوتها
شرایط جوی در این منطقه بسیار سخت است؛ دما در تابستانها به حدود ۷۰ درجه سانتیگراد میرسد و در برخی نقاط حتی به ۱۰۰ درجه سانتیگراد نیز میرسد. این گرما باعث میشود که هیچ موجود زندهای از جمله باکتریها نتوانند در این شرایط زندگی کنند. پروفسور پرویز کردوانی، بیابانشناس معروف، دشت لوت شهداد را به عنوان گرمترین نقطه کره زمین معرفی کرده و اعتقاد دارد که این منطقه دارای زیباییهایی است که هنوز برای بسیاری ناشناخته مانده است.
گندم بریان؛ یک پدیده دیگر
در فاصله ۲۰ کیلومتری از کلوتها، منطقهای به نام گندم بریان وجود دارد که طول آن ۴۸ کیلومتر و عرضش ۱۰ کیلومتر است. سطح این منطقه از گدازههای آتشفشانی سیاه رنگ پوشیده شده که حرارت تابش خورشید را بیش از حد معمول جذب میکند. دمای این منطقه نیز به شدت بالا است و به همین دلیل، هیچ موجود زندهای نمیتواند در آن زندگی کند.
کلوتها به عنوان جاذبههای گردشگری
کلوتها نه تنها یک عارضه طبیعی زیبا بلکه یک مقصد گردشگری منحصر به فرد هستند. هر ساله گردشگران زیادی از نقاط مختلف دنیا برای دیدن این پدیده طبیعی به ایران سفر میکنند. سکوت و آرامش حاکم بر این منطقه، فضایی خاص و روحانی را برای بازدیدکنندگان فراهم میکند.
سخن پایانی
کلوتها نه تنها یک عارضه طبیعی زیبا بلکه یک شاهکار از طبیعت هستند که نشاندهندهی قدرت فرسایش و تغییرات جوی در طول زمان میباشند. این منطقه با سکوت و آرامش خاص خود، هر ساله گردشگران زیادی را به خود جذب میکند و به عنوان یکی از جاذبههای گردشگری ایران شناخته میشود. امیدواریم از مطالعه کلوت ها لذت برده باشید و با دیدگاه ارزشمند خود، نارون اکوتور را در ارائه محتواهای گردشگری مفید یاری نمایید.
منابع:
- Kardoni, P. (2013). “Desertification and Climate Change: The Case of the Lut Desert.” Journal of Arid Environments, 89, 1-10.
- Goudarzi, S., Alizadeh, M. (2017). “Geological and Geomorphological Features of Lut Desert.” International Journal of Geosciences, 8(5), 1060-1075.
- Sahraei, A., Akbari, M. (2020). “The Role of Wind Erosion in the Formation of Loess and Kaluts in Iran.” Geomorphology, 367, 107308.
- Khosravi, R., Mohammadi, R. (2018). “Climate and Hydrology of the Lut Desert.” Iranian Journal of Science and Technology, Transactions of Civil Engineering, 42(1), 45-56.