غار زینگان؛ ناشناخته ای در زاگرس

غار زینگان؛ ناشناخته ای در زاگرس

غار زینگان

فهرست مطالب

استان ایلام یکی از زیباترین استان های کشور است که به آن عروس زاگرس می گویند. در این استان پدیده های طبیعی مختلفی اعم از آبشار،‌ جنگل و کوه و غار وجود دارد. اگر طبیعت‌گرد هستید حتما باید سری به استان ایلام بخصوص غار زینگان بزنید. از لینک مقابل، میتوانید تورهای طبیعت گردی داخلی نارون را بررسی کنید.

اگر چه که به این پدیده غار گفته می شود اما چون ابتدا و انتهای آن باز است و سقفی بر روی آن وجود ندارد نمی توان به آن غار گفت و بهتر است به آن تنگه زینگان گفته شود. اما از آنجا که در بین مردم محلی و اهالی سفر به عنوان «غار زینگان» شناخته شده است، ما نیز در این مقاله از مجله گردشگری نارون، برای اشاره به این پدیده از نام «غار»استفاده می کنیم.

غار زینگان کجاست؟

غار زینگان ایلام

غار زینگان مهران ایلام در شهر صالح آباد، شهرستان مهران قرار دارد. دشت صالح آباد آب و هوای گرمی دارد و دمای آن در فصل تابستان به ۵۰ درجه سانتی گراد می رسد. این غار در دل کوهستان‌های ایلام واقع شده و به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود، هوایی طبیعی و خنک دارد که در روزهای گرم تابستان نیز مطبوع و دلپذیر است. (نوری، 2015)

وجه تسمیه و تاریخچه‌ای غار زینگان

واژه زینگ به معنی “زنده بودن یک شخص” است و حروف “الف” و “نون” نشان دهنده جمع مثنای عربی برای دو نفر می باشد، برخی عقیده دارند که این کلمه اشاره به عرض غار دارد که در بخش هایی به قدری تنگ و باریک است که تنها دو نفر می توانند از آن عبور کنند.کشف غار زینگان به طور رسمی در دهه‌های گذشته مورد توجه قرار گرفت و توسط گروه‌های مختلفی از زمین‌شناسان و گردشگران کشف شد. این غار از دیرباز در بین مردم محلی به عنوان یک مکان طبیعی خاص شناخته می‌شد. (ژورنال زمین‌شناسی، 2018)

محتوای مرتبط:  بهترین مسیرهای ترکینگ در ایران

ویژگی‌های طبیعی و زمین‌شناسی غار زینگان

ویژگی‌های طبیعی و زمین‌شناسی غار زینگان

زینگان از نظر زمین‌شناسی بسیار منحصر به فرد است. این غار شامل مجموعه‌ای از سنگ‌های آهکی و رسوبی است که بر اثر فرسایش آب به شکل‌های گوناگونی در آمده‌اند. قندیل‌های آهکی و رنگ‌های متنوع دیواره‌ها، زیبایی ویژه‌ای به این غار می‌بخشد. (محمد حسینی،2014)

آب و هوای غار زینگان: جریان آرامش در دل تابستان

آب و هوای غار زینگان یکی از ویژگی‌های بی‌نظیر آن است. دمای داخل غار در تمامی فصول ثابت و خنک باقی می‌ماند، که به ویژه در تابستان، مکانی دلپذیر برای گردشگران محسوب می‌شود. (فصلنامه گردشگری، 2020) تفاوت دمایی داخل و خارج از غار به ۲۰ درجه سانتی گراد می رسد، در فصل تابستان دمای بیرون از غار به ۵۰ درجه سانتی گراد هم می رسد.

زندگی گیاهی و جانوری در اطراف غار

اطراف غار زینگان زیستگاهی برای گونه‌های مختلف گیاهی و جانوری است. پوشش گیاهی اطراف آن شامل درختان بلوط و گیاهان خاص منطقه‌ای است که شرایط زیستگاهی مناسبی فراهم کرده‌اند. (علی رضایی، 2016) پوشش های گیاهی داخل غار زینگان آن را به تابلویی نقاشی تبدیل کرده که انگار مادر طبیعت با دستان خود آن را کشیده است.

سرخس‌ها، جلبک‌ها، گل‌ها و گیاهان و رنگ ‌سنگ‌ها پیچ‌و‌خم های غار را پر کرده اند. اگر غارنوردی خود را ادامه دهید به یکی دیگر از جاذبه های طبیعی چشم نواز غار زینگان برخورد می کنید. در این غار دو آبشار وجود دارد که از دل سنگ ها می جوشند و بر کف زمین جاری می شوند، طول آبشار ها به ۳ تا ۴ متر هم می رسد.

افسانه‌ها و باورهای محلی

غار زینگان در میان مردم محلی با افسانه‌ها و داستان‌های گوناگونی همراه است. بسیاری از این داستان‌ها مربوط به ارواح و موجودات خیالی هستند که اغلب برای کودکان نقل می‌شود. (ژورنال فولکلور، 2019)

راهنمای مسیر عبور در غار زینگان

راهنمای مسیر غار زینگان

برای بازدید از غار، بهترین زمان فصل بهار و تابستان است. مسیر دسترسی به غار از طریق جاده‌های محلی و مسیرهای خاکی انجام می‌شود که در نهایت به دهانه غار منتهی می‌گردد. بخشی از مسیر پیمایش غار زینگان سخت می شود و راه عبورتنگ تر از بخش های دیگر خواهد شد. طبق گفته های مردم محلی طول غاز زینگان حدود ۶ کیلومتر است.

اگر می خواهید تمام طول این غار را پیاده روی کنید باید حداقل ۲ ساعت زمان بگذاریدتوصیه می‌شود بازدیدکنندگان با تجهیزات مناسب و همراه با راهنماهای محلی به غار ورود کنند. (سارا همتی، 2020)

اهمیت زیست‌محیطی و تاثیر فرهنگی و اقتصادی غار بر منطقه

غار زینگان به عنوان یک میراث طبیعی، نیازمند حفاظت و توجه ویژه از سوی مقامات و گردشگران است. اهمیت زیست‌محیطی این منطقه به دلیل زیستگاه‌های طبیعی و گونه‌های بومی آن بسیار بالا است. ( ژورنال محیط‌زیست، 2021)غار زینگان به عنوان یک جاذبه گردشگری مهم در این منطقه مورد توجه است. گردشگری در این منطقه به اقتصاد محلی کمک کرده و سبب ارتقاء سطح زندگی مردم محلی شده است. (هادی افشار، 2021)

تحقیقات علمی انجام‌شده در مورد غار

از زمان کشف، تحقیقات و نقشه‌برداری‌های متعددی بر روی غار زینگان صورت گرفته است. این تحقیقات شامل مطالعات زمین‌شناسی، زیست‌محیطی و تاریخی می‌باشد که به شناخت بهتر و حفاظت از این غار کمک کرده است. (منبع: مقاله “تحقیقات میدانی غارهای ایران”، ژورنال تحقیقات جغرافیایی، 2022)

محتوای مرتبط:  10 مورد از بهترین مناطق طبیعت گردی ایران

سخن پایانی

در نهایت، غار زینگان با تمام ویژگی‌های طبیعی و فرهنگی خود، تجربه‌ای به یاد ماندنی برای هر گردشگری خواهد بود که به دنبال ماجراجویی و آرامش در دل طبیعت است. امیدواریم از مطالعه بررسی غار زینگان لذت برده باشید و با دیدگاه ارزشمند خود، نارون اکوتور را در ارائه محتواهای گردشگری مفید یاری نمایید.

منابع:

1. نوری، احمد. “جغرافیای طبیعی ایران”. نشر نگاه، 2015.

2. مقاله “کاوش در غارهای ایران”. ژورنال زمین‌شناسی، 2018.

3. حسینی، محمد. “زمین‌شناسی عمومی”. نشر علم، 2014.

4. مقاله “جاذبه‌های طبیعی ایلام”. فصلنامه گردشگری، 2020.

5. رضایی، علی. “تنوع زیستی ایران”. نشر اختران، 2016.

6. مقاله “تاریخ شفاهی فرهنگ ایران”. ژورنال فولکلور، 2019.A

7. همتی، سارا. “راهنمای سفرهای طبیعی ایران”. نشر نی، 2020.

8. مقاله “حفاظت از میراث طبیعی ایران”. ژورنال محیط‌زیست، 2021.

9. افشار، هادی. “اقتصاد گردشگری در ایران”. نشر دنیای اقتصاد، 2021.

10. مقاله “تحقیقات میدانی غارهای ایران”. ژورنال تحقیقات جغرافیایی، 2022.

11. وبسایت های پرشیا

5/5 - (1 امتیاز)

اشتراک گذاری محتوا:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *